Electrical Power Transmission MCQs Part 7

1. Which one the following is not a standard voltage in European grids:

  1. 130 kV
  2. 275 kV
  3. 322 kV
  4. 400 kV

Correct answer: 3. 322 kV

2. The most obvious and foremost requirement for connected lines:

  1. Operational flexibility should be present
  2. They should operate at the same frequency
  3. They should operate at EHV
  4. None

Correct answer: 2. They should operate at the same frequency

3. A counterpoise is buried under a transmission line when:

  1. Soil resistance is high
  2. Soil resistance is low
  3. Stones are absent in soil
  4. The height of ground is above sea level

Correct answer: 1. Soil resistance is high

4. Kelvin law helps to calculate:

  1. Losses of HVDC lines
  2. Impact of mechanical strength on working of lines
  3. The accurate values of depreciation
  4. None of these

Correct answer: 4. None of these

5. Surge impedance of long transmission line is of the order:

  1. 100 Ω
  2. 200 Ω
  3. 400 Ω
  4. 800 Ω

Correct answer: 3. 400 Ω

6. Compared to normal alternators, the superconducting alternators are:

  1. 20% smaller in size
  2. 40% smaller in size
  3. 60% smaller in size
  4. 80% smaller in size

Correct answer: 2. 40% smaller in size

7. The visual critical voltage (Vv) for corona occurrence in a polished conductor is 100 kV. Keeping all other parameters constant, the Vv for rough conductors is:

  1. 50 – 62 kV
  2. 72 – 82 kV
  3. 98-118 kV
  4. 130 – 144 kV

Correct answer: 2. 72 – 82 kV

8. The desired safety factor of insulators:

  1. 0.1
  2. 3
  3. 5
  4. 8

Correct answer: 4. 8

9. A 3 wire dc system provides the number of voltages:

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Correct answer: 2. Two

10. As compared to the overhead system the underground system is:

  1. More likely to experience faults
  2. Less likely to experience faults
  3. Equally likely to experience faults

Correct answer: 2. Less likely to experience faults


Next Electrical Power Transmission MCQs Part 8

List of All: Electrical Power Transmission MCQs

Previous Electrical Power Transmission MCQs Part 6

Leave a Reply