Electrical Power Distrbution MCQs

Electrical Engineering XYZ shares MCQs on Power distribution system. These MCQs are based on our primary and secondary electric power distribution systems and are very important for electrical jobs, competitive tests, university exams. After going through all MCQs you develop basic concepts on distribution system as well as you are able to appear in electrical interviews.

1. The A.C secondary distribution system is:

  1. 3 phase, 3 wire
  2. 3 phase, 4 wire
  3. 1 phase, 2 wire
  4. 2 phase, 2 wire

Correct answer: b. 3 phase, 4 wire.

2. Normally the tie line is kept:

  1. Open
  2. Closed
  3. Both of these
  4. None of these

Correct answer: a. Open
Explanation: A tie line is designed between systems and it provides service under emergency conditions, so under normal circumstances, it is kept open.

3. The cross-sectional area of neutral is:

  1. Double than  line conductor
  2. Quarter than line conductor
  3. Half of the line conductor
  4. None of these

Correct answer: c. Half of the line conductor

4. Very often the distribution lines use _______ technique for protection:

  1. Shunting
  2. Shielding

Correct answer: a. Shunting

5. The disadvantage/disadvantages associated with overhead distribution systems is/are:

  1. Lightning Surges
  2. Very high initial cost
  3. Both of these
  4. None of these

Correct answer: a. Lightning Surges

6. The economic design of conductor used in feeder can be achieved by using:

  1. Jeff’s law
  2. Kelvin Law
  3. Faraday’s law
  4. Joule’s effect

Correct answer: b. Kelvin’s law

7. The topmost wire in distribution systems is:

  1. Neutral wire
  2. Phase wire
  3. Earth wire
  4. None of these

Correct answer: c. Earth wire
Explanation: Earth wire is used for protection against lightning.

8. Opinion: The distributor has a variable loading.

Stance: Service connections are tapped at several points.

  1. The stance is wrong and opposes the opinion
  2. The opinion is correct but stance is wrong
  3. The stance is correct and supports the opinion
  4. Stance and opinion have no relationship

Correct answer: c. The stance is correct and supports the opinion
Explanation: The service connections are tapped at several points from the distributor due to which the distributor experiences variable loading.

9. In the radial distribution system, the distributor located nearest to the substation is:

  1. Lightly loaded
  2. Heavily load
  3. Location does not impact loading
  4. Both of these

Correct answer: b. Heavily loaded

10. A conductor carries more current on the surface, the technical term referred for this phenomenon is:

  1. Corona effect
  2. Skin effect
  3. Inductance
  4. None of these

Correct answer: b. Skin effect

One thought on “Electrical Power Distrbution MCQs

  • January 5, 2018 at 5:38 pm
    Permalink

    In Electrical power distribution mcq question no. 1 ans is option (a) wrong mentioned.

    Right ans is- 3 phase , 4 wire in ac sec. Distribution system
    Please correct the ans.

    Reply

Leave a Reply