Basic Electrical Engineering Units MCQs

Electrical Engineering XYZ shares basic Electrical MCQs that are important for everyone studying electronics and electrical. These MCQs are focused on basic units that are fundamental for electrical jobs, competitive tests, university exams. These units are also considered as general field competency for all engineering branches.

1. SI unit of charge is:

  1. coulomb
  2. ampere
  3. voltage
  4. watt

Correct answer: a. Coulomb

2. SI unit of magnetic flux is:

  1. newton
  2. tesla
  3. weber
  4. farad

Correct answer: c. weber

3. Which one is not a unit of energy:

  1. watt
  2. kWh
  3. Wh
  4. joule

Correct answer: a. watt

4. 1 pound is equal to:

  1. 2.224  newtons
  2. 4.448 newtons
  3. 8.996 newtons
  4. 36 newtons

Correct answer: b. 4.448 newtons

5. The disadvantage/disadvantages associated with overhead distribution systems is/are:

  1. Lightning Surges
  2. Very high initial cost
  3. Both of these
  4. None of these

Correct answer: a. Lightning Surges

6. 1 yard equals:

  1. 3 meters
  2. 0.9144 meters
  3. 1.1348 meters
  4. 0.3367 meters

Correct answer: b. 0.9144 meter

7. horsepower is unit for:

  1. Power
  2. Energy
  3. Force
  4. None of these

Correct answer: a. power

8. tesla is a unit for:

  1. Magnetic flux
  2. Magnetic flux density
  3. Capacitance
  4. Torque

Correct answer: b. Magnetic flux density

9. 1 kilogram is:

  1. 1.23 pounds
  2. 2.2 pounds
  3. 3 pounds
  4. 0.973 pounds

Correct answer: b. 2.2 pounds

10. Unit of frequency is:

  1. farads
  2. henry
  3. hertz
  4. ohm

Correct answer: c. hertz

Leave a Reply