Basic Voltage and Current MCQs

Voltage and current are two basic properties which are associated with all electrical circuits and components. In this Electrical Engineering XYZ shares, basic Electrical MCQs on voltage and current which are important for everyone studying in electronics and electrical field.

Contents

It takes 50 J of  energy to move a 5 C charge from point a to point b, the potential difference between point a and b is

1. It takes 50 J of  energy to move a 5 C charge from point a to point b, the potential difference between point a and b is:

  1. 250 V
  2. 10 V
  3. 5 V
  4. 500 V

Correct answer: b. 10 V

Explanation: Mathematically, V = W/Q = 50 J/5C = 10 V

Cells/batteries are connected in the parallel configuration to increase

2. Cells/batteries are connected in the parallel configuration to increase:

  1. Current capacity
  2. Voltage capacity
  3. Both of these
  4. None of these

Correct answer: a. Current capacity

Solar panels provide

3. Solar panels provide:

  1. dc
  2. ac

Correct answer: a. dc

1 pound is equal to

4. 1 pound is equal to:

  1. 2.224  newtons
  2. 4.448 newtons
  3. 8.996 newtons
  4. 36 newtons

Correct answer: b. 4.448 newtons

Voltage is measured by using

5. Voltage is measured by using:

  1. Ammeter
  2. Voltmeter
  3. Wattmeter
  4. None of these

Correct answer: b. Voltmeter

Conventional current flow from the _____ terminal to ______ terminal

6. Conventional current flow from the _____ terminal to ______ terminal:

  1. negative, positive
  2. negative, negative
  3. positive, negative
  4. positive, positive

Correct answer: c. positive, negative

240 coulombs of charge pass through a point for 2 minutes, the current is

7. 240 coulombs of charge pass through a point for 2 minutes, the current is:

  1. 120 A
  2. 240 A
  3. 2 A
  4. 480 A

Correct answer: c. 2 A

Explanation: I = Q/t = 240 C / (2 * 60 sec) = 2 A

tesla is a unit for

8. tesla is a unit for:

  1. Magnetic flux
  2. Magnetic flux density
  3. Capacitance
  4. Torque

Correct answer: b. Magnetic flux density

Practically, the current flowing through a short circuit is

9. Practically, the current flowing through a short circuit is:

  1. Very high
  2. Infinite
  3. Very low
  4. Zero

Correct answer: a. Very high

Explanation: Practically, a short circuit has very small resistance. From Ohm’s law, the current and resistance are inversely related. So a. is the correct option.

The equipment which detects the electric current is

10. The equipment which detects the electric current is:

  1. Rheostat
  2. Potentiometer
  3. Galvanometer
  4. Alternator

Correct answer: c. Galvanometer

Leave a Reply