High Voltage Engineering MCQs Part 2

  1. The first step of transformer Impulse testing is to:
    1. Apply an impulse whose magnitude equals 0.75 times the BIL
    2. Apply a chopped impulse whose magnitude is 2 times the BIL
    3. Apply a full wave impulse whose magnitude is 1.19 times the BIL
    4. Apply a full impulse whose magnitude is 0.8 times the BIL
      • Correct answer: 1. Apply an impulse whose magnitude equals 0.75 times the BIL
  2. Chubb and Fortescue method of measuring peak a.c voltages used the circuit:
    1. An inductor, two diodes, and voltmeter
    2. A capacitor, two diodes and an ammeter
    3. A potential transformer, a surge arrester, and gold leaf electroscope
    4. A current transformer, ammeter and oscilloscope
      • Correct answer: 2. A capacitor, two diodes and an ammeter
  3. Usually, the impulse voltage is:
    1. Unidirectional
    2. Bidirectional
    3. Tridirectional
    4. Quadridirectional
      • Correct answer: 1. Unidirectional
  4. The high ohmic series resistance micrometer can utilize ____________ for protection against resistance failure:
    1. Paper gap
    2. Zener diode
    3. Both of these
    4. None of these
      • Correct answer: 3. Both of these
  5. Corona occurs in:
    1. Conductors carrying Alternating currents
    2. Conductors carrying Direct Currents
    3. Both of these
    4. None of these
      • Correct answer: 3. Both of these
  6. The input voltage in Cockroft-Walton circuit is 50 kV, the load current is 125 mA and the supply frequency is 50
    Hz. Each capacitor 10 nF. The optimum number of stages required to achieve the maximum output voltage is:

    1. 1
    2. 4
    3. 8
    4. 16
      • Correct answer: 1. 1 Stage
  7. The standard shape of impulse wave as specified by the American standard is 1.5/40 μsec. The number 1.5 is:
    1. Wave front
    2. Wave tail
    3. Wave head
    4. Wave footing
      • Correct answer: 1. Wave front
  8. Generally _____________ are avoided in construction of impulse measuring voltage dividers because they ___________:
    1. Capacitors, might posses stray capacitance
    2. Inductors, can inducestray capacitance
    3. Capacitors, carry capacitive impedance
    4. Inductors, are very expensive
      • Correct answer: 2. Inductors, can inducestray capacitance
  9. The generating voltmeter has a ___________ scale:
    1. Linear
    2. Non-linear
      • Correct answer: 1. Linear
  10. The device which uses Litchenberg sulphur dust image to record surges:
    1. Surge arrester
    2. Klydonograph
    3. Hall generator
    4. None of these
      • Correct answer: 2. Klydonograph

Continue reading:

Leave a Reply