Top 20 MCQs on Basic Electrical Laws and Theorems

Given below is the list of top 20 MCQs on Basic Electrical laws and theorems. Test your basic knowledge of Ohm’s, Kirchhoff’s, Norton, Thevenin, Millman’s theorem, current divider, voltage divider, delta, wye, series, and parallel networks.

1. The correct statement of Ohm’s law:

  1. Voltage is inversely proportional to the power
  2. Current is inversely proportional to the applied voltage
  3. Power is a product of resistance times voltage
  4. Increase in resistance decreases current for constant voltage

Correct answer: 4. Increase in resistance decreases current for constant voltage

2. The voltage divider is applied in:

  1. Parallel circuits
  2. Series circuits
  3. None of these

Correct answer: 1. Series circuits

3. P = VI is a statement of:

  1. Ohm’s law
  2. Joule’s law
  3. KCL
  4. KVL

Correct answer: 2. Joule’s law

4. Power dissipated by a 20 Ω resistor connected to 20 V source:

  1. 1 watt
  2. 20 watts
  3. 400 watts
  4. 1600 watts

Correct answer: 2. 20 watts

Similar: Most Important MCQs on Basic Electrical Units

Solution: P = V2/R = [20 * 20] / 20 = 20 watts

5. KVL is valid for:

  1. Parallel circuits
  2. Series circuits
  3. None of these

Correct answer: 1. Series circuits

6. The current divider rule is applied to:

  1. Parallel circuits
  2. Series circuits
  3. None of these

Correct answer: 1. Parallel circuits

Revise 9 Basic Electrical laws and theorems

7. KCL is valid for:

  1. Parallel circuits
  2. Series circuits
  3. None of these

Correct answer: 1. Parallel circuits

8. The statement: Energy can neither be created nor destroyed belongs:

  1. Kelvin law
  2. Neil law
  3. Law of conversation of Energy
  4. Energy Creation Destruction theory

Correct answer: 3. Law of conversation of energy

9. A circuit with various parallel voltage sources is solved using:

  1. Superposition theorem
  2. Norton theorem
  3. Kelvin law
  4. Millman’s theorem

Correct answer: Millman’s theorem

10. Norton theorem cannot be applied to:

  1. Resistor
  2. Diodes
  3. Linear bilateral networks
  4. All of above

Correct answer: 2. Diodes

11. Norton theorem provides:

  1. Current source with parallel resistor
  2. Current source with series resistor
  3. Voltage source with parallel resistor
  4. Voltage source with series resistor

Correct answer: 1. Current source with parallel resistor

12. The circuit with multiple independent current sources is solved using:

  1. Kirchhoff’s current law
  2. Substitution theorem
  3. Superposition theorem
  4. Norton theorem

Correct answer: 3. Superposition theorem

13. Reciprocity theorem should be applied to:

  1. Single source circuits
  2. Multiple source circuits
  3. 2, 4, 6, or 8 source
  4. None of these

Correct answer: 1. Single source circuits

14. Delta network is also known as:

  1. Tee
  2. Pi
  3. Wye
  4. None

Correct answer: 2. Pi

15. Thevenin theorem provides:

  1. Current source with parallel resistor
  2. Current source with series resistor
  3. Voltage source with parallel resistor
  4. Voltage source with series resistor

Correct answer: 4. Voltage source with series resistor

16. Tee network is also known as:

  1. Delta
  2. Pi
  3. Wye
  4. None

Correct answer: 3. Wye

17. Branch current analysis involves:

  1. KCL
  2. KVL
  3. Linear equations
  4. All of these
  5. None of these

Correct answer: 4. All of these

18. Two unequal series sources:

  1. Can be solved using KCL
  2. Violate KCL
  3. Follow KVL
  4. None of these

Correct answer: 2. Violate KCL

19. Mesh analysis requires:

  1. KCL only
  2. KVL only
  3. Both
  4. None

Correct answer: 2. KVL only

20. Multiple current sources in parallel can be reduced to:

  1. Single current source
  2. Single voltage source
  3. Single resistance
  4. None of these

Correct answer: 1. Single current source

Leave a Reply