Induction Motor MCQs Part 1

An induction motor is a popular machine that is widely employed in industries. Given below is Induction Motor MCQs Part 1.

Also, check List of other Induction Motor MCQs

1. Crawling in an induction motor is caused by:

  1. Harmonics
  2. Low voltage
  3. High voltage
  4. Design fault

Correct answer: 1. Harmonics

2. The crawling in motors is solved by:

  1. Skewing
  2. Changing stator
  3. Decreasing FLA
  4. Increasing FLA

Correct answer: 1. Skewing

3. Schrage motor is:

  1. An induction motor
  2. A frequency changer
  3. Useful for shunt speed-torque drives
  4. All of above

Correct answer: 4. All of above

4. Starting torque of slip ring induction motor is:

  1. Very high
  2. Medium
  3. Low
  4. Zero

Correct answer: 1. Very high

5. DC excitation in induction motors:

  1. Should be very high
  2. Should increase exponentially
  3. Is not required
  4. None of these

Correct answer: 1. Is not required

6. At the start, the frequency of induced e.m.f in the rotor is:

  1. Same as the applied voltage to the stator
  2. 2 Times higher than the applied voltage to the stator
  3. Half the applied voltage
  4. Zero

Correct answer: 1. Same as the applied voltage to the stator

7. The resistance of squirrel cage rotor is:

  1. Infinite
  2. Very high
  3. Very small
  4. Zero

Correct answer: 3. Very small

8. The speed of rotating magnetic field in 4 pole induction motor operating at 50 Hz is:

  1. 1500 RPM
  2. 3000 RPM
  3. 4500 RPM
  4. 6000 RPM

Correct answer: 1. 1500 RPM

Explanation: Speed = 120 * f / P = 120 * 50 / 4 = 1500 RPM

9. The power factor of squirrel cage induction motor is:

  1. Low at no load
  2. Low at high loads
  3. Both of these
  4. None of these

Correct answer: 1. Low at no load

10. Higher the number of poles:

  1. Higher the speed
  2. Lower the speed
  3. Speed has no impact

Correct answer: 2. Low the speed

Leave a Reply