High Voltage Engineering MCQs

Electrical Engineering XYZ presents High Voltage Engineering MCQs that are important for concept development university exams and other competitive exams. Test your electrical knowledge on HVAC and HVDC power systems. The concepts provided here are equally useful for engineering jobs and interviews especially for Power Engineers, technicians who are applying for the job in power industries.

  1. The ideal lightning arrester is the one which:
    1. Stops the flow of electric current above rated voltage
    2. Conducts electric current above rated voltage
    3. Any of these
    4. None of these
      • Correct answer: 2. Conducts electric current above rated voltage
  2. During impulse withstand test the impulse applied to the insulator is:
    1. 1/50 μ sec
    2. 0.1/0.05 μ sec
    3. 0.01/50 μ sec
    4. 0.001/50 μ sec
      • Correct answer: 1. 1/50 μ sec
  3. The IR test of capacitor is performed by using ____________:
    1. A Schering bridge
    2. The Chubb-Fortescue method
    3. The standard Ohmmeter
    4. A Megger
      • Correct answer: 4. A Megger
  4. The test which is performed on circuit breakers:
    1. Short time current test
    2. Making capacity test
    3. Breaking capacity test
    4. 2 & 3
    5. All of these
      • Correct answer: 5. All of these
  5. The necessary condition for performing sphere gap test is:
    1. The length of gap should be 4 times greater than radius of sphere
    2. An impulse wave of 50000 kV should be applied
    3. Wave front time should be between 0.7 μs and 0.8 μs
    4. The length of gap should be smaller than radius of sphere
      • Correct answer: 4. The length of gap should be smaller than radius of sphere
  6. The electrostatic voltmeter using SF6 can measure the voltage level up to ________:
    1. 500 kV
    2. 1000 kV
    3. 10000 kV
    4. 100000 kV
      • Correct answer: 2. 1000 kV
  7. The generating voltmeter is driven by ______________ which _____________ energy from measuring source:
    1. Constant speed motor, absorbs
    2. Constant speed motor, doesn’t absorb
    3. Variable speed motor, absorbs
    4. Variable speed motor, doesn’t absorb
      • Correct answer: 2. Constant speed motor, doesn’t absorb
  8. The breakdown of solid materials is mathematically related by the equation:
    1. Vb ln tb = constant
    2. Vb * tb = constant
    3. 3.87 Vb ln tb = constant
    4. 9.8 Vb * tb = constant
      • Correct answer: 1. Vb ln tb = constant
  9. Void discharges are classified as:
    1. External partial discharges
    2. Internal partial discharges
    3. Any of these
    4. None of these
      • Correct answer: 2. Internal partial discharges
  10. Correct statement about Matched lines:
    1. They have reflection
    2. They have no reflection
    3. They have reflection whose impedance equals the impedance of alternating power it
    4. None of above
      • Correct answer: 2. They have no reflection

Continue reading:

  1. High Voltage Engineering MCQs Part 1
  2. High Voltage Engineering MCQs Part 2
  3. High Voltage Engineering MCQs Part 3
  4. High Voltage Engineering MCQs Part 4
  5. High Voltage Engineering MCQs Part 5
  6. High Voltage Engineering MCQs Part 6
  7. High Voltage Engineering MCQs Part 7
  8. High Voltage Engineering MCQs Part 8
  9. High Voltage Engineering MCQs Part 9
  10. High Voltage Engineering MCQs Part 10

Leave a Reply