High Voltage Engineering MCQs Part 8

  1. High voltage engineering for the insulation applications most likely requires:
    1. Non-flammable gases with high dielectric strength
    2. Non-flammable gases with lower dielectric strength
    3. Flammable gases with high dielectric strength
    4. Flammable gases with lower dielectric strength
      • Correct answer: 1. Non-flammable gases with high dielectric strength
  2. The high voltage d.c test on cable involves the application of direct current which is _________ times the rated dc voltage for approximately ________ minutes:
    1. 0.8 times, 15
    2. 1.8 times, 30 minutes
    3. 2.96 times, 45 minutes
    4. 3.22 times, 57
      • Correct answer: 2. 1.8 times, 30 minutes
  3. High ohmic series resistance micrometer is recommended for measuring:
    1. D.C High voltages
    2. D.C High current
    3. A.C High voltages
    4. A.C High currents
      • Correct answer: 1. D.C High voltages
  4. Impulse ratio of a material depends on:
    1. Shape of wave
    2. Polarity of impulse wave
    3. Both of these
    4. None of these
      • Correct answer: 3. Both of these
  5. The high voltage test which is performed on transformers:
    1. Impulse test
    2. Induced overvoltage test
    3. Partial discharge test
    4. All of these
    5. None of these
      • Correct answer: 4. All of these
  6. Temperature limit for Class Y insulation is:
    1. 90°C
    2. 180°C
    3. 200°C
    4. 400°C
      • Correct answer: 1. 90°C
  7. _________________ carry the process of ionization:
    1. Negative Ions
    2. Positive Ions
    3. Both of these
    4. None of these
      • Correct answer: 3. Both of these
  8. The ripple voltage of half wave rectifier is:
    1. Smaller than full wave rectifier
    2. Larger than full wave rectifier
    3. Equal to full wave rectifier
    4. Half then full wave rectifier
      • Correct answer: 2. Larger than full wave rectifier
  9. Squirrel cage shunts are _________ and they dissipate __________ as compared to
    coaxial shunts:

    1. High ohmic shunts, smaller energy
    2. High ohmic shunts, larger energy
    3. Low ohmic shunts, smaller energy
    4. Low ohmic shunts, larger energy
      • Correct answer: 2. High ohmic shunts, larger energy
  10. During the dielectric power factor test on the cable, it is noticed that the source is not able to supply the required charging current, the optimal solution is to connect:
    1. Series capacitor
    2. Series inductor
    3. Shunt capacitor
    4. Any of these
      • Correct answer: 2. Series inductor

Continue reading:

Leave a Reply