High Voltage Engineering MCQs Part 10

  1. While installing sphere gaps, smaller sphere gaps are installed in:
    1. Horizontal configuration
    2. Vertical configuration
    3. Any of these
    4. None of these
      • Correct answer: 1. Horizontal configuration
  2. The impulse test of the transformer is done by using:
    1. Full wave standard impulse
    2. Half wave standard impulse
    3. Both of these
    4. None of these
      • Correct answer: Full wave standard impulse
  3. The radial stress of resin impregnated paper capacitor busing is:
    1. 10 kV/cm
    2. 20 kV/cm
    3. 30 kV/cm
    4. 40 kV/cm
      • Correct answer: 3. 30 kV/cm
  4. The correct statement about the Chubb–Fortescue method:
    1. It is used for the measurement of a.c peak voltage
    2. It is used for the measurement of d.c peak voltage
    3. Both of these
    4. None of these
      • Correct answer: 1. It is used for the measurement of a.c peak voltage
  5. The transient phenomenon is ____________ function of time which lasts for _________ duration:
    1. Aperiodic, short
    2. Aperiodic, long
    3. Periodic, short
    4. Periodic, long
      • Correct answer: 1. Aperiodic, short
  6. Internal insulation comprises:
    1. Air & Porcelain
    2. Paper & Oil Insulation
    3. Aluminium & Copper
    4. Gold & Silver
      • Correct answer: 2. Paper & Oil Insulation
  7. The switching surge can be best explained as:
    1. D.C in nature
    2. A.C in nature
    3. Very long duration transient voltage
    4. Short duration transient voltage
      • Correct answer: 4. Short duration transient voltage
  8. _______________ method is extensively employed for protection against __________ overvoltages:
    1. Shielding, External
    2. Shielding, Internal
    3. Non-shielding, all types of
    4. None of these
      • Correct answer:  1. Shielding, External
  9. The rectifier which generates high voltage d.c from a.c:
    1. Half-wave rectifiers
    2. Full wave rectifiers
    3. Voltage doubler type rectifiers
    4. All of these
      • Correct answer: 4. All of these
  10. Hall effect generators are used to measure:
    1. Direct current
    2. High-frequency alternating current
    3. Both of these
    4. None of these
      • Correct answer: 3. Both of these

Continue reading:

Leave a Reply