High Voltage Engineering MCQs Part 1

Today Electrical Engineering XYZ shares High Voltage Engineering MCQs Part 1 which are important for every Power Engineer, Technician. Go to main HV page for more MCQs on HV Engineering. Let’ start learning:

  1. Marx multistage impulse generator model involves:
    1. High ohmic resistances
    2. Low ohmic resistances
    3. Both of these
    4. None of these
      • Correct answer: 3. Both of these
  2. Four statements are mentioned about the rod gaps, mention the correct statement:
    1. Rod gaps are most accurate measurement devices
    2. The use of rod gaps is not allowed as a.c measurement devices
    3. Rod gaps contain 7 capped rods that are spaced at 1 mm
    4. None of these is correct
      • Correct answer: 2. The use of rod gaps is not allowed as a.c measurement devices
  3. Cascaded transformers are most commonly employed in high voltage testing labs. The major __________ associated with the cascading configuration is that _________ stages are loaded more as compared to _________ stages.
    1. advantage, lower, upper
    2. disadvantage, lower, upper
    3. advantage, upper, lower
    4. disadvantage, upper, lower
      • Correct answer: 2. disadvantage, lower, upper
  4. According to stressed oil volume theory, the breakdown strength __________ the stressed oil volume:
    1. Is inversely proportional to
    2. Is directly proportional to
    3. Is independent of
    4. None of these
      • Correct answer: 1. Is inversely proportional to
  5. Recurrent surge generator provides:
    1. Two current impulses
    2. A large current impulse
    3. A large magnitude impulse voltage
    4. A smaller magnitude impulse voltage
      • Correct answer: 4.  A smaller magnitude impulse voltage
  6. The dielectric strength of Mica is:
    1. 1000 kV/in
    2. 1500 kV/in
    3. 5000 kV/in
    4. 10000 kV/in
      • Correct answer: 3. 5000 kV/in
  7. The correct statement about SF6 gas:
    1. Under normal circumstances, It can be used above 14 kg/cm2
    2. Under normal circumstances, it can’t be used above 14 kg/cm2
      • Correct answer: 2. Under normal circumstances, it can’t be used above 14 kg/cm2
  8. Usually, the Insulation of power systems is classified in categories:
    1. Internal
    2. Mid
    3. External
    4. All of these
    5. 1 & 2
    6. 1 & 3
      • Correct answer: 6. 1 & 3 (Internal & External)
  9. External insulation comprises:
    1. Air & Porcelain
    2. Paper & Oil Insulation
    3. Aluminium & Copper
    4. Gold & Silver
      • Correct answer: 1. Air & Porcelain
  10. The generating voltmeter is:
    1. A Non-linear electromechanical device
    2. A variable capacitor electrostatic device
    3. Asynchronous generator with plc module
    4. Generates voltage
      • Correct answer: 2. A variable capacitor electrostatic device

Continue reading:

Leave a Reply