Electrical Power Transmission MCQs

The electrical power transmission system involves the transmission lines which carry the bulk power from generation plants to the distribution networks. At present, the primary source of transmission is alternating current (AC). The primary power transmission levels are 138-765kV, whereas the secondary transmission levels are between 34.5-115 kV. In this section, you’ll learn about Electrical Power Transmission MCQs that are very important for competitive tests such and university exams. While they are vital for concept development you get the technical insight of subject. Let’s start our learning.

1. Sort the EHV class of voltages:

  1. 66 kV-660 kV
  2. 345 kV-765 kV
  3. 100 kV-1000 kV
  4. 110 kV-1100 kV

Correct answer: b. 345 kV-765 kV

Explanation: Voltages of level 345-765 kV are classified as EHV voltages, where EHV represents Extra high voltages.

2. The surge impedance of a transmission line is defined as:

  1. √(L/C)
  2. √LC
  3. √(L + C)
  4. √(C – L)

Correct answer: a. √(L/C)

Explanation: The surge impedance of the line is ration between L and C and it explains that if a purely resistive load is connected to the load side of any line, then the voltage surge introduced at input will be completely absorbed on the output.

3. Voltage regulation of a well-designed transmission line is expected to be:

  1. Low
  2. Medium
  3. High
  4. Very high

Correct answer: a. low

4. Compare to solid transmission conductor, the stranded conductor has _________ skin effect:

  1. Greater
  2. Smaller

Correct answer: a. greater skin effect

5. Bundled conductors are used in:

  1. HVDC lines
  2. HVAC lines
  3. Both of these
  4. None of these

Correct answer: c. Both of these

6. The transmission line conductors are made of:

  1. Copper
  2. Gold
  3. ACSR
  4. Aluminum

Correct answer: c. ACSR

7. The major advantage associated with the high voltages:

  1. The losses are reduced to a negligible extent
  2. Power transfer capability is improved
  3. Area of cross-section is reduced
  4. All of these

Correct answer: d. All of these

8. The correct statement about corona and surge transients:

  1. Corona increases the transients
  2. Corona reduces the transients
  3. Both are not related

Correct answer: b. Corona reduces the transients

9. The ________ the cross arms of pylon, the _________ is the efficiency.

  1. Shorter, Greater
  2. Longer, Greater

Correct answer: b. Longer, greater

10. Long transmission lines are modeled using:

  1. Rigorous Method
  2. Nominal T Method
  3. Nominal Pi Method
  4. End condensor method

Correct answer: a. Rigorous method


Continue Learning:

Leave a Reply