Electrical Power Transmission MCQs Part 1

1. Worldwide Power transmission is done at:

  1. 100 – 500 kV
  2. 254 – 380 kV
  3. 138 – 765 kV
  4. 1000 kV – 5000 kV

Correct answer: 3. 138 – 765 kV

2. Single-Stage Optimization Model is limited in providing:

  1. Information on expansion timing
  2. Year by year expansion calculations
  3. Both of these
  4. None of these

Correct answer: 1. Information on expansion timing

3. The factors which should be considered while designing overhead lines:

  1. Voltage level
  2. Protection techniques
  3. Sag
  4. Stress
  5. All of these

Correct answer: 5. All of these

4. OH Power transmission comprises:

  1. 3-phase, 3-wire
  2. 3-phase, 4-wire
  3. 3-phase, 2-wire
  4. 2-phase, 2-wire

Correct answer: 1. 3-phase, 3-wire

5. Series capacitors are employed to:

  1. Transform voltages
  2. Reduce line impedance
  3. Decrease voltages
  4. Disconnect lines

Correct answer: 2. Reduce line impedance

6. HVDC Transmission requires:

  1. 2 conductors
  2. 3 conductors
  3. 4 conductors
  4. 5 conductors

Correct answer: 1. 2 conductors

7. HVDC voltage has:

  1. No corona losses
  2. Same corona losses as in AC
  3. Lesser corona losses than AC
  4. More corona losses than AC

Correct answer: 3. Lesser corona losses than AC

8. Transmission lines having span 250 km or higher are considered:

  1. Short transmission lines
  2. Medium transmission lines
  3. Long transmission lines
  4. None of these

Correct answer: 3. Long transmission lines

9. Usually, electric power systems are represented via:

  1. Three phase diagrams
  2. Single line diagram
  3. Two-phase diagram
  4. None

Correct answer: 2. Single line diagram

10. The nodal point of transmission networks:

  1. CTs
  2. PTS
  3. Buses
  4. Breakers

Correct answer: 3. Buses


Next part Electrical Power Transmission MCQs Part 2

Other Electrical Power Transmission MCQs [Complete list]

Leave a Reply