Electrial Power Generation MCQs

Electrical Power Generation MCQs let you test your knowledge of various conventional and non-conventional electric generation units. The multiple choice questions are targetted on Hydroelectric, steam, coal, nuclear, gas, wind, solar, and other renewable as well as non-renewable sources of electrical power. Various MCQs on components, machines, devices, and structures let you evaluate your own knowledge before appearing in Entry tests, competitive exams, university and college tests as well as for job interviews.

1. The primary source of energy in the universe is:

  1. Fuels
  2. Wind
  3. Water
  4. Sun

Correct answer: 4. Sun

2. The largest source of power generation at present:

  1. Coal
  2. Nuclear
  3. Water
  4. Oil

Correct answer: 1. Coal

3. Alternator converts ____________ to __________:

  1. Mechanical, Electrical (AC)
  2. Electrical (AC), Mechanical
  3. Mechanical, Electrical (DC)
  4. Electrical (DC), Mechanical

Correct answer: 1. Mechanical, Electrical (AC)

4. Very The term pulverized features the fuel of:

  1. Gas power station
  2. DAM
  3. Steam power station
  4. Wind turbine

Correct answer: Steam power station

5. Low heads employ:

  1. Kaplan
  2. Francis
  3. Propeller
  4. Pelton

Correct answer: 3. Propeller

6. Spillway belongs to which structure:

  1. Hydroelectric
  2. Steam power station
  3. Nuclear power station
  4. Wind turbine

Correct answer: 1. Hydroelectric

7. The condenser in which there is no direct contact between steam and water:

  1. Jet condenser
  2. Surface condenser
  3. Both of these
  4. None of these

Correct answer: 2. Surface condenser

8. The analysis which provides the complete chemical analysis of coal:

  1. Ultimate analysis
  2. Proximate analysis
  3. Breath analysis
  4. Life cycle analysis

Correct answer: 1. Ultimate analysis

9. Which of the following doesn’t belong to full admission turbine:

  1. Propeller
  2. Francis
  3. Kaplan
  4. Pelton

Correct answer: 4. Pelton

10. The direction of turbines is reversed in:

  1. Run-of-the-river plants
  2. Pumped storage plants
  3. Storage plants
  4. None of these

Correct answer: 2. Pumped storage plants


Continue reading

Leave a Reply