Basic Voltage and Current MCQs

Voltage and current are two basic properties which are associated with all electrical circuits and components. In this Electrical Engineering XYZ shares, basic Electrical MCQs on voltage and current which are important for everyone studying in electronics and electrical field.

1. It takes 50 J of  energy to move a 5 C charge from point a to point b, the potential difference between point a and b is:

  1. 250 V
  2. 10 V
  3. 5 V
  4. 500 V

Correct answer: b. 10 V

Explanation: Mathematically, V = W/Q = 50 J/5C = 10 V

2. Cells/batteries are connected in the parallel configuration to increase:

  1. Current capacity
  2. Voltage capacity
  3. Both of these
  4. None of these

Correct answer: a. Current capacity

3. Solar panels provide:

  1. dc
  2. ac

Correct answer: a. dc

4. 1 pound is equal to:

  1. 2.224  newtons
  2. 4.448 newtons
  3. 8.996 newtons
  4. 36 newtons

Correct answer: b. 4.448 newtons

5. Voltage is measured by using:

  1. Ammeter
  2. Voltmeter
  3. Wattmeter
  4. None of these

Correct answer: b. Voltmeter

6. Conventional current flow from the _____ terminal to ______ terminal:

  1. negative, positive
  2. negative, negative
  3. positive, negative
  4. positive, positive

Correct answer: c. positive, negative

7. 240 coulombs of charge pass through a point for 2 minutes, the current is:

  1. 120 A
  2. 240 A
  3. 2 A
  4. 480 A

Correct answer: c. 2 A

Explanation: I = Q/t = 240 C / (2 * 60 sec) = 2 A

8. tesla is a unit for:

  1. Magnetic flux
  2. Magnetic flux density
  3. Capacitance
  4. Torque

Correct answer: b. Magnetic flux density

9. Practically, the current flowing through a short circuit is:

  1. Very high
  2. Infinite
  3. Very low
  4. Zero

Correct answer: a. Very high

Explanation: Practically, a short circuit has very small resistance. From Ohm’s law, the current and resistance are inversely related. So a. is the correct option.

10. The equipment which detects the electric current is:

  1. Rheostat
  2. Potentiometer
  3. Galvanometer
  4. Alternator

Correct answer: c. Galvanometer

Leave a Reply